NOTA DE PREMSA | RIESGO DE ATROPELLO INMINENTE DEL OSO DEL ALT ÀNEU

Versión en castellano

Nota de prensa | Las medidas aversivas aplicadas son escasas e ineficaces.

Vall d’Àneu, 28 de junio de 2023. Nota de prensa que emiten las entidades y asociaciones ADLO PIRINEO, ARBA LITORAL, Associació Animalista LIBERA!, ADDA, FEDAN, Grup Llop Catalunya y Ecologistes en Acció, para denunciar la grave situación del ejemplar de oso pardo, (Ursus Arctos, Linnaeus, 1758), que frecuenta la carretera de Alt Àneu. 

Evitamos dar más detalles de los ya publicados en diarios y noticias de TV y que han provocado que este oso esté absolutamente localizado, y casi geoposicionado, debido a toda la información filtrada en las redes por cierto sector de la población, contrario a la presencia ursina en la Cordillera Pirenaica, y que ha ayudado a crear un circo mediático que no favorece al ejemplar. Además, las entidades denuncian que este ejemplar de oso pardo se encuentra a merced de la acción humana y el denso tráfico rodado de una carretera frecuentada por motoristas. 

CONTEXTO:

Este ejemplar subadulto se cree que puede ser Titán, hijo de Caramelles, asesinada en Francia por un cazador en el año 2021, dejando huérfanos a sus oseznos, con el riesgo de haber adquirido éstos ciertos hábitos que podrían considerarse inusuales para la especie. A falta de los análisis genéticos, que confirmen o desmientan esta teoría, la finalidad de esta Nota de Prensa es comunicar la grave situación de este ejemplar, sometido a la continua presión del tráfico rodado, a los curiosos que visitan la zona provocando situaciones límites y sometido también a la opinión pública, que lo han convertido en objeto de burlas y motivo de propaganda oportunista del miedo atávico e injustificable que se respira en la comarca.

Las entidades ecologistas consideran que, tras las numerosas reuniones del Equipo de Intervención, a escasos metros de la carretera y a escondidas, sin voluntad de informar a la población sobre la situación del ejemplar, donde han participado representantes de la Generalitat de Catalunya: Servei de Fauna i Flora de Catalunya, el Cos d’Agents Rurals, Agents de Miei Ambient, Forestal Catalana y Mossos d’Esquadra, las medidas de gestión reactiva que recoge el Protocolo de Intervención aprobado por la Comisión Estatal para el Patrimonio Natural y la Biodiversidad, han sido aplicadas de manera deficiente y sin la celeridad que la situación requiere (el oso se encuentra en un tramo de carretera de circulación rápida, sin curvas y en descenso, donde la velocidad de los vehículos y las motocicletas sobrepasan con facilidad los 100-120 km/h).

Este conflicto se inició el 9 de junio de 2023 y que tras 19 días solo se han realizado dos actuaciones de aversión contempladas en la fase 1, medidas aversivas y pelotas de goma, sin resultado alguno, mientras que el Protocolo exige 3 intervenciones en un plazo máximo de 2 semanas. Horas más tarde de cada intervención, el ejemplar de oso pardo ha seguido frecuentando el mismo lugar, con pocos metros de diferencia y con un alto riesgo de atropello. Prácticamente cada día, a lo largo de estas semanas, el oso ha sido visto en la carretera.

Las guardias efectuadas por la Asociación por la Defensa del Lobo y el Oso en el Pirineo, ADLO PIRINEO, han servido para detectar situaciones dramáticas en que el oso ha intentado cruzar la carretera, entrañando un grave peligro para la seguridad vial y para el ejemplar, acentuado por el efecto llamada que han provocado los medios de comunicación y redes sociales. En varias ocasiones el oso ha dado media vuelta al presenciar los vehículos y, en el mejor de los casos, el ejemplar ha encontrado una zona de seguridad en los muros de piedra que sostienen el talud de la carretera (a escasos 2 metros del asfalto), un caso que nos recuerda al del oso italiano Juan Carrito, de la subespecie marsicanus, atropellado recientemente debido a sus costumbres humanizadas. Son numerosas las fotos y videos que nos envían a diario de dicho ejemplar, algunas fotografías tomadas a escasos 10 metros con el riesgo que ello conlleva para el excursionista o para el vecino curioso que no conoce los riesgos de acercarse al animal.

SE SOLICITA:

Dado que el individuo, según estipula el Protocolo, no puede ser catalogado como “oso habituado“, ni “oso problemático“, no se puede aplicar el Protocolo en estricto orden de redacción. El Protocolo contempla la situación excepcional de “oso con problemas“. Por este motivo se requiere, y así lo especifica el Protocolo, redactar un Protocolo de Intervención específico para este oso en concreto, cuya urgencia y riesgo para el oso se califica como “ALTOS“, según la definición de dicha categoría (“oso con problemas”). El atropello es inminente, por este motivo:

  1. Se solicita al Director del Servei de Fauna i Flora de Catalunya que elabore un Protocolo de Intervención inmediato y específico para este ejemplar, y que prescinda de las técnicas de condicionamiento aversivo de la fase 1, aplicadas tardíamente y de forma ineficaz, para pasar directamente a la fase 3: captura y retirada del ejemplar. Una extracción no letal y traslado del animal de la zona donde ocurren los incidentes.
  1. Se solicita que se hagan análisis toxicológicos de la carroña que, según Agents Rurals, alguien depositó para atraer al oso. Se solicita una investigación para localizar al “presunto” responsable. Tenemos precedentes de envenenamiento muy recientes en Val d’Aran, a escasos kilómetros del ejemplar. 
  1. Se solicita que se emita un comunicado oficial dirigido a turistas, excursionistas y vecinos indicando que está absolutamente prohibido acercarse al oso, fotografiarlo y difundir su ubicación. Se recuerda que el oso pardo es una especie en peligro de extinción y no se le puede molestar. Según la Ley estatal 42/2007, en el artículo 52.3 se indica que: Queda prohibido dar muerte, dañar, molestar o inquietar intencionadamente a los animales silvestres, sea cual fuere el método empleado o la fase de su ciclo biológico. Y según el Capítulo II del decreto legislativo 2/2008, en el artículo 33.1 se indica que: “Respecto de las especies de fauna salvaje autóctona protegidas, se prohíbe la caza, la captura, la tenencia, el tráfico o el comercio, la importación y la exhibición pública, tanto de los ejemplares adultos como de los huevos o crías“. También solicitamos que se recuerde que solo: “de manera excepcional […] con la autorización previa del órgano competente en materia natural, la ley permite la captura, tenencia, exhibición, fotografía, filmación y observación de especies protegidas“. También que se informe que cualquier imprudencia que moleste al ejemplar es susceptible de ser denunciada a la autoridad competente.

ADLO PIRINEU, ARBA LITORAL, Associació Animalista LIBERA!,

ADDA, FEDAN, Grup Llop Catalunya y ecologistes en Acció.

J.Pau Vázquez

Info@adlopirineo.org


Versió en català

Les mesures aversives aplicades són escasses i ineficaces.

Vall d’Àneu, 28 de juny de 2023. Nota de premsa que emeten les entitats i associacions ADLO PIRINEU, ARBA LITORAL, Associació Animalista LIBERA!, ADDA, FEDAN, Plataforma Grup Llop Catalunya i Ecologistes en Acció per a denunciar la greu situació de l’exemplar d’os bru, (Ursus Arctos, Linnaeus, 1758), que freqüenta la carretera d’Alt Àneu. 

Evitem donar més detalls dels ja publicats en diaris i notícies de TV i que han provocat que aquest os estigui absolutament localitzat, i gairebé geoposicionat, a causa de tota la informació filtrada a les xarxes per cert sector de la població, contrari a la presència ursina a la Serralada Pirinenca, i que ha ajudat a crear un circ mediàtic que no afavoreix a l’exemplar. A més, les entitats denuncien que aquest exemplar d’os bru es troba a la mercè de l’acció humana i el dens trànsit rodat d’una carretera freqüentada per motoristes. 

CONTEXT:

Aquest exemplar subadult es creu que pot ser Titan, fill de Caramelles, assassinada a França per un caçador l’any 2021, deixant orfes als seus cadells, amb el risc d’haver adquirit aquests certs hàbits que podrien considerar-se inusuals per a l’espècie. A l’espera de les anàlisis genètiques, que confirmin o desmenteixin aquesta teoria, la finalitat d’aquesta nota de premsa és comunicar la greu situació d’aquest exemplar, sotmès a la contínua pressió del trànsit rodat, als curiosos que visiten la zona provocant situacions límits i sotmès també a l’opinió pública, que l’han convertit en objecte de burles i motiu de propaganda oportunista de la por atàvica i injustificable que es respira a la comarca.

Les entitats ecologistes consideren que, després de les nombroses reunions de l’Equip d’Intervenció, a escassos metres de la carretera i d’amagat, sense voluntat d’informar la població sobre la situació de l’exemplar, on han participat representants de la Generalitat de Catalunya: Servei de Fauna i Flora de Catalunya, el Cos d’Agents Rurals, Agents de Miei Ambient, Forestal Catalana i Mossos d’Esquadra, les mesures de gestió reactiva que recull el Protocol d’Intervenció aprovat per la Comissió Estatal per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat, han estat aplicades de manera deficient i sense la celeritat que la situació requereix (l’os es troba en un tram de carretera de circulació ràpida, sense corbes i en descens, on la velocitat dels vehicles i les motocicletes sobrepassen amb facilitat els 100-120 km/h).

Aquest conflicte es va iniciar el 9 de juny de 2023. Després de 19 dies només s’han realitzat dues actuacions d’aversió contemplades en la fase 1, mesures aversives i pilotes de goma, sense cap resultat, mentre que el Protocol exigeix 3 intervencions en un termini màxim de 2 setmanes. Hores més tard de cada intervenció, l’exemplar d’os bru ha continuat freqüentant el mateix lloc, amb pocs metres de diferència i amb un alt risc d’atropellament. Pràcticament cada dia, al llarg d’aquestes setmanes, l’os ha estat vist a la carretera.

Les guàrdies efectuades per l’Associació per la Defensa del Llop i l’Os al Pirineu (ADLO PIRINEU) han servit per detectar situacions dramàtiques en què l’os ha intentat travessar la carretera, comportant un greu perill per a la seguretat viària i per a l’exemplar, accentuat per l’efecte crida que han provocat els mitjans de comunicació i les xarxes socials. En diverses ocasions l’os ha fet mitja volta en presenciar els vehicles i, en el millor dels casos, l’exemplar ha trobat una zona de seguretat en els murs de pedra que sostenen el talús de la carretera (a escassos 2 metres de l’asfalt), un cas que ens recorda al de l’os italià Juan Carrito, de la subespècie marsicanus, atropellat recentment a causa dels seus costums humanitzats. Són nombroses les fotos i vídeos que ens envien diàriament d’aquest exemplar, algunes fotografies fetes a escassos 10 metres amb el risc que això comporta per a l’excursionista o per al veí curiós que no coneix els riscos d’acostar-se a l’animal.

SE SOL·LICITA:

Atès que l’individu, segons estipula el Protocol, no pot ser catalogat com a “os habituat”, ni “os problemàtic“, no es pot aplicar el Protocol en estricte ordre de redacció. El Protocol contempla la situació excepcional d’“os amb problemes“. Per aquest motiu es requereix, i així ho especifica el Protocol, redactar un Protocol d’Intervenció específic per a aquest os en concret, la urgència i el risc per a l’os es qualifica com a “ALT“, segons la definició d’aquesta categoria (“os amb problemes“). L’atropellament és imminent, per aquest motiu:

  1. Se sol·licita al Cap del Servei de Fauna i Flora de Catalunya que elabori un Protocol d’Intervenció immediat i específic per a aquest exemplar, i que prescindeixi de les tècniques de condicionament aversiu de la fase 1, aplicades tardanament i de manera ineficaç, per a passar directament a la fase 3: captura i retirada de l’exemplar. Una extracció no letal i trasllat de l’animal de la zona on ocorren els incidents.
  1. Se sol·licita que es facin anàlisis toxicològiques de la carronya que, segons Agents Rurals, algú va dipositar per a atreure a l’os. Se sol·licita una investigació per localitzar el “presumpte” responsable. Tenim precedents d’enverinament molt recents a Vall d’Aran, a escassos quilòmetres de l’exemplar. 
  1. Se sol·licita que s’emeti un comunicat oficial dirigit a turistes, excursionistes i veïns indicant que està absolutament prohibit acostar-se a l’os, fotografiar-lo i difondre la seva ubicació. Es recorda que l’os bru és una espècie en perill d’extinció i no se’l pot molestar. Segons la Llei estatal 42/2007, en l’article 52.3 s’indica que: “Queda prohibit donar mort, danyar, molestar o inquietar intencionadament als animals silvestres, sigui com sigui el mètode emprat o la fase del seu cicle biològic“. I segons el Capítol II del decret legislatiu 2/2008, en l’article 33.1 s’indica que: “Respecte de les espècies de fauna salvatge autòctona protegides, es prohibeix la caça, la captura, la tinença, el trànsit o el comerç, la importació i l’exhibició pública, tant dels exemplars adults com dels ous o cries“. També sol·licitem que es recordi que només: “de manera excepcional […] amb l’autorització prèvia de l’òrgan competent en matèria natural, la llei permet la captura, tinença, exhibició, fotografia, filmació i observació d’espècies protegides“. També que s’informi que qualsevol imprudència que molesti a l’exemplar és susceptible de ser denunciada a l’autoritat competent.

ADLO PIRINEU, ARBA LITORAL, Associació Animalista LIBERA!

ADDA, FEDAN, Plataforma Grup Llop Catalunya i Ecologistes en Acció.

També s’han adherit FAADA i Anima Naturalis

J. Pau Vázquez

info@adlopirineo.org


Version française: cliquez sur le bouton traductions dans le menu ou la traduction automatique de votre navigateur. Merci.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *