VIDEO D’OS BRU ENMIG D’UNA BATUDA AL PIRINEU

SOL·LICITEM QUE ES PROHIBEIXIN LES BATUDES, ESPECIALMENT BATUDES AMB GOSSOS, EN ZONA DE PRESÈNCIA PERMANENT D’OS BRU

Aquest diumenge hem pogut presenciar uns fets que es repeteixen contínuament amb el pas dels anys. Fa 3-4 anys vam tenir la desgràcia de perdre 4 exemplars d’os bru al Pirineu (un 6% de la població total) degut a causes humanes: batudes amb gossos i enverinament. Ahir 18 de febrer a les 10:15 h. una batuda amb gossos, la qual vam ser testimonis, va crear una situació d’estrès i persecució cap a una espècie en perill d’extinció com l’os bru. Al vídeo s’aprecia l’os bru fugint de la batuda direcció riu i tornant a aparèixer als prats fins a endinsar-se al bosc.

DEMANEM QUE S’INICII UNA INVESTIGACIÓ.

Investigar cap a on anava destinat aquest tret que se sent al vídeo mentre l’os engega a córrer i en tot cas, si és una maniobra de dissuasió no és el caçador qui l’ha de fer, hi ha tot un protocol d’intervenció de 18 pàgines que només els tècnics sota la supervisió del cap de servei de fauna i flora poden realitzar, recordem que els caçadors no tenen formació qualificada en temes d’ossos. L’os va ser detectat i, en canvi, es segueix disparant igual. Nosaltres vam presenciar la batuda des de fora, hem parlat amb testimonis i sembla que la batuda no estava degudament senyalitzada. Demanem que també s’investigui.

FI DE LES BATUDES AMB GOSSOS


Demanem la fi de les batudes de caça, especialment amb gossos, en Zona de Presència Permanent d’os bru. No comprenem com en una àrea de presència permanent d’una espècie tan important, una espècie paraigües capaç de regular la resta de nivells tròfics, es permeti un sistema de caça tan invasiu i arcaic com les batudes de gossos. Va passar fa tres anys amb la mort per trets de Caramelles 2021 amb Sarousse 2020, amb gribouille 2020 , Cachou el van enverinar al 2020 i es tornarà a repetir. Tots els conflictes que han hagut entre os bru i humans han estat generats per activitats cinegètiques invasives com ho són les batudes amb gossos i, en tot cas, si algú ha de fer gestió cinegètica en ZPP han de ser els professionals i tècnics qualificats que podran fer avaluacions contínues de les àrees seleccionades per a la caça, seguint la tècnica de l’acostament. Una tècnica utilitzada a la caça major (p.ex. isard) i que s’aplica en la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars i altres àrees regulades, on els guardes acompanyen al caçador que ha accedit al permís mitjançant sorteig/subhasta. Igualment, creiem en altres sistemes per a regular les poblacions, alternatius a la caça, i una d’elles és treballar i realitzar inversions en les millores dels hàbitats dels grans carnívors que poden habitar el Pirineu i la Península: el llop i l’os, i en un futur pròxim el linç. Tot això en detriment dels permisos que otorga Acció Climàtica a caçadors locals seguint els Plans Tècnics de Gestió Cinegètica (PTGC) dins de la ZPP.

Insistim, les batudes, i sobretot batudes amb gossos, en Zones de Presència Permanent han d’estar prohibides. La caça es practica al 80% del territori on hi ha presència d’os bru, el 20% restant és Parc Nacional. Abans s’utilitzaven races especifiques de gossos per a detectar senglar mentre que actualment s’utilitzen una sèrie de races habituades al rastreig de tot tipus de fauna sense discriminar. Vivim molt a prop de zones sensibles on la pertubació que genera una cacera empitjora la qualitat de vida d’espècies amenaçades, algunes les hem fet desaparèixer. No hi poden haver armes on hi ha espècies sensibles. Ahir els caçadors pujaven a la carena, limítrofa amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu, ocupant tots els camins, barrancs i carenes d’aquest indret que tan bé coneixem, i van deixar anar els gossos envaint tota una vall sencera on s’allotjava un exemplar d’os bru, que va començar a córrer cap avall.

No vam poder accedir a la zona per accés restringit, però sabem el que ha passat i exigim que s’iniciï una investigació i es facin estudis sobre la viabilitat o no de les batudes en zones sensibles. Difoneu aquest vídeo, compartiu allà on pugueu allò que va haver de patir Caramelles, Sarousse, Gribouille i Cachou fa 3 anys, raó d’existència d’ADLO.

Les BATUDES no tenen CABUDA!

Precaucions que cal tenir en compte durant una batuda en una zona amb presència d’os bru segons fonts oficials:

 • No hem de disparar fins que no s’identifiqui amb total seguretat l’espècie diana. Hi ha moltes situacions en les condicions de l’observació, com la llum o la quantitat de vegetació, en què la identificació del senglar i l’os pot portar a confondre les dues espècies.
 • Si surt un os, no hem de disparar a l’aire per intentar foragitar-lo.
 • L’os probablement intentarà sortir de la zona de batuda per on hi hagi un caçador. En aquest cas, cal retirar-se posant distància al mig i evitar trobar-nos-el de cara i barrar-li el pas. L’os intenta escapar i només és un problema si li ho fem difícil.
 • Durant la preparació de la cacera hem d’intentar informar-nos sobre la presència d’ossos a la zona on es farà la batuda, preguntant als agents rurals o als equips de seguiment de l’os bru. És molt important que no hi hagi femelles amb cadells.
 • Sempre que es pugui, hem d’evitar les zones on la probabilitat de presència d’ossos sigui més elevada, com ara rouredes o fagedes, especialment si hi ha una bona producció de fruits durant la tardor.
 • Tots els integrants de la batuda han d’anar ben comunicats amb emissores durant tota la batuda

Infografia/calendari de caça (Piros Life)

Precaucions que cal tenir en compte durant els aguaits nocturns en una zona amb presència d’os bru segons fonts oficials:

 • Davant l’aparició d’un os bru en un aguait, una mala gestió de la situació pot esdevenir un risc d’imprevisibles conseqüències.
 • La norma més important que cal respectar sempre durant els aguaits nocturns és no disparar mai fins que no s’identifiqui amb total seguretat l’espècie. Les condicions de foscor quan es fan aquestes actuacions suposen una dificultat afegida per garantir la correcta identificació de l’espècie o, fins i tot, si es tracta d’una persona o d’una espècie ramadera. Cal tenir present que en un prat, a la nit, hi pot haver animals domèstics −gossos inclosos– i eventualment també hi pot aparèixer un os bru.
 • És obligatori utilitzar focus halògens d’alta lluminositat per tal d’assegurar la correcta identificació de l’animal que es vol prendre.
 • Si surt un os, cal actuar amb tranquil·litat i no disparar a l’aire per intentar foragitar-lo. Cal marxar lentament per evitar-lo i no dirigir-se mai en la seva direcció.
 • Cal evitar situar-se entre la mare i els petits, si és el cas


Adjuntamos el video subtitulado en castellano, para evitar interpretaciones indebidas y/o ayudar a complementar el subtítulo en catalán. También en francés e inglés.

Castellano
Francés
Ingles

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *