Concentració contra l’hotel de luxe en zona sensible i possible zona inundable
LA SOBRE-EXPLOTACIÓ TURÍSTICA POSA EN RISC L’HÀBITATD’ESPÈCIES AMENAÇADES
La construcció d’un hotel de luxe posa en risc l’hàbitat de l’os bru, l’almesquera i el gall fer. A part, s’ubica en una possible zona inundable.
Valls d’Àneu, 18 d’agost de 2024. NdP que emeten conjuntament l’Associació per la Defensa del Llop i l’Os al Pirineu (ADLO Pirineu) i l’agrupació de veïns Plataforma Ecologista Pallars Sobirà (P.E.P.S) per denunciar la greu afectació de les explotacions turístiques a l’Alt Pirineu, mitjançant una concentració per a col·locar una pancarta contra l’hotel de luxe que es construirà a Vall de Bonabé.
CONTEXT:
L’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental i la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Alt Pirineu han aprovat el projecte definitiu presentat per la promotora Bonabé Socampo S.L. (abans Life Explorer, S.L.) per a la construcció d’un hotel de 4 estrelles a la Vall de Bonabé en zona extremadament sensible per a l’os bru, l’almesquera i el gall fer. La ubicació de l’hotel se situa a la Borda Socampo, a la riba de la Noguera Pallaresa (Reserva Natural), a pocs metresde les plantacions dels arbres fruiters plantats dins el marc de restauració forestal per a l’os bru del Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’espai de Xarxa Natura 2000 iniciat l’any 2016, en un entorn declarat Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA) per la direcció del PNAP i el Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. També la Vall de Bonabé és un dels últims grans reservoris de biodiversitat de Catalunya, fins a 5 espècies en perill d’extinció a pocs metres de les runes.A part de l’afectació a l’os bru, aquest sector de la Noguera Pallaresa és l’hàbitat de petits mamífers semiaquàtics singulars i en perill d’extinció com l’almesquera, endèmic del nord peninsular, amenaçat per la construcció de ponts, l’artificialització de les riberes, les captacions d’aigua per a consum humà, etc. També implica la destrucció de nius de quiròpters a la pròpia borda, catalogats com espècie amenaçada segons el Catàleg de Fauna Amenaçada deCatalunya. Sense oblidar altres espècies amenaçades com el gall fer, el trencalòs i la llúdriga. Amenaces que fan inviable aquest tipus de construccions turístiques de luxe a una comarca en que els veïns ja es veuen afectats per la gentrificació i els problemes d’accés a l’habitatge.
Se solicita:
-Mitjançant la col·locació d’una pancarta a les runes de Socampo aturar la construcció de l’hotel de luxe.
– A la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Alt Pirineu i l’Oficina Tècnica d’Avaluació Ambiental la cancel·lació del projecte de construcció de l’hotel a la Borda Socampo que incompleix amb els mandats que obliguen a preservar espècies estrictament protegides com l’os bru des que Europa va signar el Conveni relatiu a la Conservació de la Vida Silvestre i del Medi Natural a Europa. Aquesta construcció també és inviable en l’hàbitat d’altres espècies incloses en el Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya i considerades en perill d’extinció: os bru, almesquera, gall fer, quiròpters, etc. La construcció de l’hotel de luxe també és incompatible amb la nova Llei Europea de Restauració de la Natura que obliga a recuperar la totalitat dels ecosistemes degradats el 2050 i incompatible amb la millora de l’hàbitat que s’està duent a terme, com les plantacions de fruiters per a l’os bru.
S’informa que:
– En l’article 32 de la Llei de protecció del animals s’especifica que: “Els instruments de planejament territorial i urbanístic han d’assegurar la preservació, el manteniment i la recuperació dels biòtops i dels hàbitats de les espècies protegides”. En aquest aspecte, concedir l’autorització administrativa per construir en zona de cria de gall fer, Zona de Presència Permanent d’os bru (ZPP) i de cria, destrucció de nius de quiròpters, etc. es pot tipificar com a delicte segons l’article 334 del Codi Penal. Cal recordar que l’os bru es troba estrictament protegit per la legislació vigent, i és considerat com espècie d’interès prioritari per la Unió Europea. Per aquest motiu entenem que la concessió de llicències per explotacions turístiques en forma d’hotels de luxe en espais on habiten espècies en perill d’extinció podria suposar un delicte contra la fauna protegida. Aquests tipus d’intervencions requereixen grans moviments de terres, obertura de vials, construcció de ponts, etc. destruint el seu hàbitat i impedint la recuperació futura de les espècies esmentades en aquests indrets.
A la tele d´aixó no n´han dit res de res, los hi hauria de caure la cara de vergonya peró com que no en tenen pas doncs… Molta força i molts anims per poder aturar aquesta salvatjada de projecte!!!
Gràcies pel comentari! No s’en parla gaire, però hem de seguir visibilitzant aquestes atrocitats. Una abraçada!
Es curiós com a l´Aragó van movilitzar tantíssima gent per una obra molt menys destructiva prevista a la Canal Roya que a més te molt menys valor ecològic que no pas la zona de Socampo i en canvi aquí quasi ningú en parli d´aixó que sí que ens afecta i de ple i moltíssim més que lo mencionat de la Canal Roya, fins i tot lo aleshores president d´Aragó es va haver de fer enrere de lo que havia dit dies abans al respecte. Salutacions i molta força!!