EN PERILL ELS BOSCOS DE SANT JOAN DE L’ERM

por J.Pau Vázquez Vilardell

2 de setembre de 2024. Nota de premsa que emeten conjuntament l’agrupació de veïns Plataforma Ecologista Pallars Sobirà (P.E.P.S), l’Associació per la Defensa del Llop i l’Os al Pirineu (ADLO Pirineu) i els veïns de l’Alt Urgell per a denunciar la greu afectació de l’explotació forestal a Sant Joan de l’Erm.

CONTEXT:

S’estan realitzant tasques de tallada i desembosc en explotacions forestals sense Certificació de Gestió Forestal Sostenible ubicades en boscos turbosos i madurs.Algunes d’aquestes explotacions destinades a l’aprofitament de fusta han estat concedides en l’hàbitat del gall fer i subhastades per la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi (Sant Joan de l’Erm, Virós, Arestui, Anàs). Una de les explotacions forestals en actiu és la de Sant Joan de l’Erm, una zona de gall fer, d’abundant brioflora i un dels boscos madurs amb millor reservori de biodiversitat de Catalunya. En aquesta zona es va detectar un os bru per primera vegada en 16 anys, al terme municipal de Montferrer i Castellbò, dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Denunciem:

  • La destrucció de camins senyalitzats dins del Parc Natural i l’obertura de vials destrossen un dels boscos amb més història de Catalunya, deixant un aspecte artificial i sense cap tipus de cura per conservar l’entorn. L’activitat silvícola s’està realitzant al costat de les runes de l’històric Santuari de Sant Joan de l’Erm vell, un dels destins més visitats del PNAP accedint des de l’Alt Urgell i per primera vegada es fa amb màquines processadores que causen un fort impacte paisatgístic obrint carrils de 5 metres i ferides als arbres restants. Un bosc sa, sense afectació per la sequera ni per plagues, amb avets centenaris de grans dimensions visitat i admirat per molta gent d’arreu de Catalunya. Ara tenim tots els voltants afectats per maquinaria pesada, carregadores, camions, pols, soroll i una gran destrossa paisatgística, creant una afectació negativa a visitants i veïns.

  • Aquestes tasques són incompatibles amb les mesures aplicades “fíctíciament” per la Generalitat de regular els aprofitaments forestals amb l’intenció de preservar o millorar les àrees vitals del gall fer (llocs de cant, de cria i d’hivernada) i d’altres com el mussol pirinenc o el picot negre. Aquests tipus d’intervencions requereixen grans moviments de terres, obertura de vials, contaminació de l’entorn, etc. destruint el seu hàbitat i impedint la recuperació futura de les espècies esmentades en aquests indrets. Algun d’aquests forests són cantaders i zona de cria i no s’está aplicant cap mesura per “assegurar la preservació, el manteniment i la recuperació dels biòtops i dels hàbitats de les espècies protegidestal i com s’especifica a l’article 32 de la Llei de protecció del animals. Aquestes espècies requereixen una pertorbació mínima i incompatible amb processadores forestals, camions i maquinària d’extracció de fusta. També denunciem que l’explotació té una important afectació a la brioflora del Parc Natural, en aquesta àrea s’ha citat la Nowellia curvifolia, un briòfit amenaçat de la família de les hepàtiques que habita exclusivament en aquest racó del Pirineu, en la fusta morta del bosc de Sant Joan de l’Erm, afectada per l’obertura de vies de desembosc i l’intensificació de l’explotació forestal, la disminució del sustrat favorable (arbres morts) i l’eixamplament de pistes.

Sol.licitem:

  • A la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi de la Generalitat de Catalunya la cancel.lació de les subhastes dels lots situats en zona de presència, cria o hivernada de gall fer (lots L-809/2024, L-811/2024, L-837/2024, L-854/23, etc.). i l‘obligatorietat de la Certificació de Gestió Forestal Sostenible per asegurar una gestió responsable i neutral dels boscos del PNAP.
  • A l’EMD de Vila i Vall de Castellbò beneficiada econòmicament per l’explotació la paralització dels aprofitaments silvícoles que es practiquen a Sant Joan de l’Erm per ser una explotació que busca rendibilitat econòmica en detriment de la fauna i flora del territori i dels seus habitants.

ADLO Pirineu / P.E.P.S. / Veïns de l’Alt Urgell

2 pensamientos sobre “EN PERILL ELS BOSCOS DE SANT JOAN DE L’ERM

  1. Acabaran amb tots los pocs boscos que queden encara ben preservats en qüestió de poc temps si aixó no s´atura lo abans possible i lo més greu es que son boscos protectors de espècies en molt greu perill d´extinció com son lo gall fer, l´ós bru, i d´altres espècies. Les autoritats passen de tot, parlen molt de protegir peró tot es fals, en realitat los importa una m… que es carreguin fauna i flora protegida, no hi ha dret!!

    1. Exacte, hem de protegir els nostres espais naturals que són la llar de la nostra biodiversitat. Hem de vigilar les activitats humanes que s’hi practiquen, especialment el turisme descontrolat i els aprofitaments d’interessos privats que poden atemptar contra la fauna i flora sensible, tenim una brioflora important que cuidar. Gràcies pel comentari, una abraçada.
      ADLO

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *